Shirely's Pearls
Vis is gezond!
Vis is goed voor u gezondheid. Steeds meer artsen en Diëtisten wijzen je op de goede werking van vis en adviseren om vaker vis te eten ten koste van vlees.
Het voedingscentrum, een onafhankelijk adviesorgaan over voeding, adviseert minimaal twee keer per week vis op het menu te zetten. Je hoort het wel vaker, maar waarom is vis nou eigenlijk zo gezond?

Eiwit
Vis bevat hoogwaardig eiwit. Eiwit zit weer vol met aminozuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, zenuwstelsel en het bloed. Het eiwit uit vis is in vergelijking met het eiwit uit vogels en zoogdieren beter verteerbaar.

Vetzuren
vetten zijn van belang als energiebron voor het lichaam. Vetten leveren ook vetzuren die nodig zijn voor de celwanden en het imuumsysteem. Het vetwefsel in het lichaam beschermt ons tegen kou. Er zijn twee soorten vetzuren, de onverzadigde vetzuren en de verzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren laten het cholesterolgehalte in het bloed stijgen, waardoor bloedvaten kunnen dichtslibben. onverzadigde vetzuren kunnen opgedeeld worden in enkelvoudige of meervoudig onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren kunnen het cholestrolgehalte in het bloed verlagen.


Vis bevat dus veel meervoudigde onverzzadigde vetzuren. Het onverzadigd vet in vis behoort tot de N3, ookwel Omega-3 vetzuren. Deze Omega-3 vetzuren vormen de motor uit ons lichaam. De Omega-3-vetzuren hebben een positivie invloed op een groot aantal lichamelijke functies. Om dit aan te tonen zijn er in het verleden verschillende studies gedaan naar de werking van omega-3-vetzuren, dit soort onderzoeken vinden nu nog steeds plaats. Uit de onderzoeken blijkt dat er een verband bestaat tussen de inname van omega-3-vetzuren en een gezondheidsbeschermend effect, aangezien de volgende werkingen zijn aangetoond.